Erkend installateur Aangesloten bij

Bel direct: 050 406 1362

Uw installateur: Gert Haak

"Herinvoering apk gasleidingen"

De verplichte keuring van gasleidingen in woningen moet opnieuw worden ingevoerd. Daarvoor pleit Uneto-VNI, de brancheorganisatie van installateurs. De organisatie heeft al een kant-en-klare apk klaarliggen, bevestigt Uneto-VNI een artikel in het AD.

2014-06/gasmeter.jpgInstallateurs komen met regelmaat gaslekken op het spoor tijdens het vervangen van gasmeters door de zogenoemde slimme meter, die meterstanden digitaal doorgeeft. De lekkages komen vooral voor in oude woningen. Ze kunnen leiden tot gevaarlijke situaties, aldus de branchevereniging.

Vele ongelukken

Tot de jaren 90 deden gasbedrijven geregeld keuringen, maar dat gebeurt niet meer sinds de privatisering van de bedrijven. ''Wij vinden het onbegrijpelijk dat de Tweede Kamer ondanks de gevaren voor bewoners en omwonenden en de vele ongelukken nog altijd niet besloten heeft dit systeem in te voeren'', meent Uneto-VNI.

Onveilig

In de regio Tilburg trof netbeheerder Enexis honderden woningen met gaslekken aan. De bewoners hadden niets door. In 120 gevallen was de situatie zo onveilig, dat het gas meteen moest worden afgesloten. Netbeheerder Nederland, de organisatie van gezamenlijke energienetbeheerders, weet niet of deze cijfers representatief zijn voor de rest van Nederland. Volgens Netbeheer Nederland vormen de kleine lekkages ''niet direct een heel groot risico". Er zijn volgens een woordvoerder geen doden gevallen. "Maar je moet natuurlijk voorkomen dat het een probleem wordt", zegt hij in De Ochtend op Radio 1.

Koolmonoxide

De woordvoerder juicht het initiatief van Uneto-VNI toe om erover van gedachten te wisselen. Misschien is er een keuring mogelijk waarin ook gekeken wordt naar de problemen met koolmonoxide, oppert hij. Eind juni vergadert de vaste Kamercommissie economische zaken over de kwestie.

(via NOS)

Geplaatst op Donderdag 05 Juni 2014 - 09:40 am door Smid Installatieburo